CONTEXT NACIONAL

- Ajuts al pagament del lloguer: La contraprestació del contracte de masoveria urbana es fa en concepte d’obres d’adequació, rehabilitació i manteniment de l’habitatge, en aquest sentit no existeix import de lloguer i per tant, no hi ha possibilitat de percebre cap ajut.

- Garanties públiques per a llogar habitatges:
Avalloguer: Cal veure si es pot concedir l’ avalloguer en contractes de masoveria urbana, en tot cas caldria preveure la seva homologació a un contracte de lloguer convencional i la possibilitat que el propietari tingui les mateixes garanties.
Lloguer social: Caldria preveure la possibilitat que els contractes de masoveria urbana s’homologuessin al lloguer social de forma que els propietaris dels habitatges subjectes a aquest règim es poguessin beneficar dels mateixos avantatges que els que formen part de la borsa. A l’hora, els masovers haurien de ser els beneficiaris dels ajuts que poden percebre (subvenció a fons perdut, préstecs protegits).

- Decret 455/2004, de 14 desembre, de regulació del Pla de rehabilitació d’habitatges de Catalunya.
Algunes propostes de masoveria urbana plantegen la possibilitat que siguin els propis membres del col·lectiu els que executin les obres de rehabilitació. Els ajuts a la rehabilitació que preveu el Pla de rehabilitació no admet aquest supòsit, en tot cas s’hauria de preveure la possibilitat d’establir un barem orientatiu d’hores de treball executades pel llogater (masover), o que sigui
l’agrupació de masovers (Associació, cooperativa) que realitzi les obres i que per tant sigui la beneficiària dels ajuts com a promotora de l’actuació.
El Decret estableix un increment dels ajuts quan els habitatges es destinen a lloguer o a joves menors de 35 anys. Caldria preveure el supòsit de masoveria urbana en aquest apartat.

- Accions coordinades amb les administracions locals:
La Generalitat pot realitzar accions coordinades en matèria d’habitatge juntament amb els ajuntaments tal com estableixen diferents articles de la Llei 18/2007, de 28 de desembre, del dret a l’habitatge, algunes d’aquestes propostes es descriuen a l’apartat de polítiques municipals per al foment de la masoveria urbana.

- Accions específiques per al foment de la masoveria urbana.
L’administració de la Generalitat, per mitjà del seu propi parc públic d’habitatge podria desenvolupar un pla pilot de masoveria urbana (habitatges maquinària).
Es pot establir una línia específica d’ajuts o subvencions al desenvolupament de projectes de masoveria urbana. Aquest línia de subvencions podria anar destinada a col·lectius o administracions locals que impulsin el projecte de masoveria urbana.
Establiment d’un marc legal específic per a la masoveria urbana (reforma del codi civil...)

Cercar en aquest blog