4.2.3. Masoveria urbana.

La masoveria urbana és una forma d’ocupació d’habitatges desocupats, d’una forma regulada i legal. Aquesta pel que sabem neix a centre-Europa i el Regne Unit, als anys vuitanta, com a resposta al fenomen “squater” i a les pressions de l’esquerra i dels verds. Es tracta de la cessió d’un habitatge deshabitat a joves. Aquests/es el mantenen i el fan servir, sempre amb el consentiment del propietari o propietària i l’acció mitjancera d’un organisme públic. Val a dir que encara que funciona en alguns països (Ex. Suïssa, Regne Unit), no es tracta d’una pràctica molt estesa; al contrari dels pisos de lloguer per a joves o les promocions públiques.

La masoveria urbana no només dóna sortida a la manca d’habitatge per al sector jove de la població sinó que a més actua o interactua en altres afers com: L’especulació sobre edificis en centres històrics, amb la conseqüent pujada de preus. Ajustar i fer competència al lloguer privat, aconseguint fins i tot rebaixes en les tendències a l’alça dels mateixos. Manteniment dels edificis del centre històric i de la vida dels mateixos. (Millora de façanes i estructura). Anivellar les edats que ocupen aquests barris generalment molt avançades. Lluitar contra els lloguers precaris d’alguns habitatges d’aquesta zona en males condicions.

* Crear un programa de masoveria urbana que censi els habitatges desocupats i promogui l’acord entre propietari i ocupants.
* Que aquest programa segueixi el model de països com el Regne Unit, que asseguri l’ocupació de la vivenda, tal com estigui buida, i que no afavoreixi que el propietari pugui negar-se i continuar especulant.
* Creació d’un cens d’habitatges desocupats per a la masoveria urbana i la rehabilitació.
* Llei sobre els habitatges desocupats. En pacte amb els ajuntaments per tal que puguin intervenir fiscalment, gravar un habitatge desocupat sense causa justificada i premiar a qui participi en programes de masoveria urbana.
* Impuls per a la creació de cooperatives de masovers/es urbans/es.
* Impulsar altres formes com compartir pis de manera més estable entre joves i gent gran.

Cercar en aquest blog