MARC LEGAL

El primer i únic text legal català on es fa referència explícita a la masoveria urbana és la Llei 18/2007, de 28 de desembre, del dret a l’habitatge.

-L’article 3.k defineix la masoveria urbana com el contracte en virtut del qual els propietaris d’un habitatge en cedeixen l’ús, pel termini que s’acordi, a canvi que els cessionaris n’assumeixin les obres de rehabilitació i manteniment.

-Pel que fa al contingut dels contractes de parceria i masoveria consultar el model de contracte del Consell dels il·lustres col·legis d’advocats de Catalunya.
L’article 42 considera la masoveria urbana com una de les actuacions per evitar la desocupació permanent dels habitatges i la rehabilitació dels habitatges que estiguin en mal estat2.

-Finalment, l’article 74 considera els habitatges cedits en règim de masoveria urbana, habitatges destinats a polítiques socials a efectes d’assolir l’objectiu de solidaritat urbana3.

Altres texts legals, encara que de forma no directa, poden servir per establir les condicions legals per al desenvolupament de contractes de masoveria urbana:

-L’article 22 de la Llei d’arrendaments urbans, admet la possibilitat que l’arrendatari d’um habitatge que realitza a compte propi les obres de millora d’aquest, té dret a una reducció de la renda proporcionalment a la part de l’habitatge de la qual es veu privat per causa d’aquelles, així com a la indemnització de les despeses que les obres l’obliguen a efectuar.

-Les condicions legals del dret a superfície establertes a la Llei 22/2002, de 31 de desembre, de regulació dels drets de superfície, de servitud i d’adquisició voluntària o preferent, poden ser aplicables als contractes de masoveria, en tant que atribueixen temporalment la propietat de les construccions al superficiari i es manté la separació entre la propietat d’allò que es construeix, respecte del sòl en què s’efectua la construcció.

2 42.3. S’han d’impulsar polítiques de foment de la rehabilitació dels habitatges que estiguin en mal estat per a ésser llogats, mitjançant subvencions directes als propietaris, oferta de subrogació de l’Administració en l’execució de les obres i suport públic a contractes de masoveria urbana.

3Article 74. Definició d’habitatges destinats a polítiques socials. Als efectes del que estableix l’article 73, es consideren habitatges destinats a polítiques socials tots els acollits a qualsevol de les modalitats de protecció establertes per aquesta llei o pels plans i els programes d’habitatge, els quals poden incloure, a més dels habitatges amb protecció oficial de compra o de lloguer o d’altres formes de cessió d’ús, els habitatges de titularitat pública, els habitatges dotacionals públics, els allotjaments d’ acollida d’immigrants, els habitatges cedits a l’Administració pública, els habitatges
d’inserció, els habitatges de copropietat, els habitatges privats de lloguer administrats per xarxes de mediació social, els habitatges privats de lloguer de pròrroga forçosa, els habitatges cedits en règim de masoveria urbana, els habitatges d’empreses destinats a llurs treballadors i altres habitatges promoguts per operadors públics, de preu intermedi entre l’habitatge amb protecció oficial i l’habitatge de mercat lliure però que no es regeixen per les regles de mercat lliure.



Els reptes del Pacte Nacional per l’Habitatge 2007-2016
Necessitats d’habitatge i propostes per reptes
L’objectiu de la solidaritat urbana

Cercar en aquest blog